Beigli**

Hozzávalók 5 rúdhoz:

Tészta:

1 kg sima liszt
3 dkg élesztő
50 dkg vaj (margarin)
2 ek porcukor
2 db egész tojás
4 db tojás sárgája
1/2-1 dl tej
1,5 dl tejföl

Dús mákos töltelék:

1 kg darált mák
45-50 dkg cukor (ízlés szerint)
5-6 ek puha baracklekvár
kevés fahéj
2 db citrom
25 dkg mazsola
reszelt édes alma ízlés szerint

Elkészítés:

A mazsolát meleg rumba áztasd be egy éjszakára!

A mazsolát, a cukrot, a mákot, a lekvárt összekevered a citromok reszelt héjával és 2 ek citromlével. Kis fahéjjal ízesíted. Annyi forró tejet adjál hozzá, hogy összeálljon! Ha hígra sikerülne, adj hozzá 1-2 ek zsemlemorzsát! Hagyd kihülni a tölteléket!

1 kg  kissé sózott lisztet elmorzsolod a hideg margarinnal. Megfuttatod a tejben az élesztőt, a 2 egész tojást és a 4 sárgáját elkevered a tejföllel. Mindkettőt hozzáadod a liszthez, és addig gyúrod, amíg el nem válik az edénytől. (Vigyázz, minden szobahőmérsékletű legyen!) 10-15 perdet hagyd pihenni! Ezután öt egyenlő cipócskára osztod. Ezután egyenként kinyújtod, megkened a töltelék arányos részével és feltekered.

A tekercseket a tepsiben kend meg tejfölös tojással! Villával szurkáld meg, mert kireped!  Ne túl forró, előmelegített sütőben süsd! Csak kihülve szeletelhető.

Ha dióst akarsz csinálni, a töltelék:

1 kg darált dió
45-50 dkg cukor (ízlés szerint)
5-6 ek puha baracklekvár
kevés fahéj
25 dkg mazsola
kevés apróravágott keserű csokoládé
kis őrölt pörkölt mogyoró
esetleg kevés rumba áztatott kandírozott gyümölcs
reszelt édes alma ízlés szerint

Mindentudó szakácskönyv nyomán

Vissza a főoldalra